Nachtfotografie

Nachtfotografie.

Nachtfotografie. Spelen met het donker en spelen met het licht. Zo leuk om te doen. Rotterdam is altijd mooi, Amsterdam Light Festival is een fotografisch feest. Bijna donker is het mooist. Het blauwe uurtje in de avond en het gouden kwartiertje in de ochtend als het net licht wordt.

rob wander fotografie in het donker Glow Eindhoven rob wander fotografie kameraexpreszo.nl nachtfotografie shanghairob wander fotografie nachtfotografie HNY erasmusbrug kop van zuid hotel new york montevideo port authority of rotterdam kameraexpreszo.nl keznlrob wander fotografie nachtfotografie Oasis of the Seas cruiseterminal de Rotterdam Koolhaas wilhelminapierrob wander fotografie kameraexpreszo.nl amsterdam festival of lights nachtfotografierob wander fotografie in het donker amsterdam light festival kameraexpreszo.nl keznl nachtfotografierob wander fotografie amsterdam festival of lights house of cards kameraexpreszo.nl nachtfotografierob wander fotografie kameraexpreszo.nl nachtfotografie amsterdam festival of lights rob wander fotografie nachtfotografie amsterdam festival of lights kameraexpreszo.nl Rob Wander fotografie nachtfotografie amsterdam light festival Talking Heads rob wander fotografie kameraexpreszo.nl nachtfotografie amsterdam festival of lights rob wander fotografie nachtfotografie museum willemskade zenne blauwe uurtje kameraexpreszo.nl

Terug naar portfolio menu

Nachtfotografie volgens wikipedia

Rond het begin van de 20e eeuw begonnen een aantal belangrijke fotografen als Alfred Stieglitz, William Fraser en Jessie Tarbox Beals te experimenteren met het maken van foto’s in de nacht. In 1932 publiceerde de fotograaf Brassaï Paris de Nuit, een boek met foto’s die hij ’s nachts in Parijs maakte. De Britse fotograaf Bill Brandt publiceerde tijdens de Tweede Wereldoorlog foto’s die hij ’s nachts maakte van de verlaten straten van Londen bij maanlicht.

In de jaren 70 maakte de nachtfotografie een nieuwe opleving. Een bekend voorbeeld is de zwart-wit foto’s van woestijnplanten die Richard Misrach in de nacht maakte. Joel Meyerowitz publiceerde enorme kleurenfoto’s van zonsondergangen in Cape Cod in zijn boek Cape Light uit 1979. De fotograaf Jan Staller maakte aan het einde van de jaren 70 kleurenfoto’s van verlaten gedeeltes van de stad New York, waarbij hij liet zien welke beklemmende sfeer er kan worden opgeroepen door gebruik te maken van een lange sluitertijd en het licht afkomstig van de natrium-straatverlichting.

In de jaren 90 was de Britse fotograaf Michael Kenna commercieel de meest succesvolle nachtfotograaf. Hij maakte zwart-wit opnames in plaatsen als Groot-Brittannië, Frankrijk, Japan en de Verenigde Staten. Tot zijn meest bekende projecten behoren de fotoseries die hij ’s nachts maakte van de River Rouge Plant van Ford Motor Company in Michigan, de Ratcliffe-on-Soar-krachtcentrale in Engeland en een groot aantal Duitse concentratiekampen in Europa.

Tegenwoordig is het dankzij de digitale fotografie een heel stuk eenvoudiger en leuker geworden.